VINOLAN UUTUUS SOALHEIRO AG.HORA ALVARINHO

ELI IHMISTEN VIINI

Tämä viini on saanut inspiraationsa vanhimmasta viininvalmistusperinteestä, ja se on syntynyt halusta kerätä uusia ideoita Soalheiroon ja luoda ainutlaatuinen viini jakamalla kulttuuria, historiaa, perinteitä ja tietoa vanhan georgialaisen viinivalmistusperinteen ja tämän portugalilaisen tilan välillä. Viininvalmistus on aloitettu Alvarinhosta, koska se on ensimmäinen tilalla viljelty rypälelajike.

Nimi Ag.hora on yhdistelmä kahdesta portugalilaisesta sanasta: ”agora” ja ”hora”, jotka tarkoittavat ”nyt” ja ”aika”. Viinin inspiraationa on siis motto: muutosten aika on nyt

 

Alvarinho-rypäleet kypsyvät hyvin ainutlaatuisessa mikroilmastossa, jossa yhdistyvät täydelliset sateet, lämpötilat ja auringonpaisteet. Tämä johtuu vuoristosta, joka suojaa Monçãoa ja Melgaçoan kylää Atlantin vaikutukselta. Maaperä on graniittia ja rypäleet viljellään luonnon monimuotoisuutta ja viininviljelyekosysteemiä tukevilla menetelmillä, jotka edistävät ympäristön kestävyyttä.

Viini on saanut inspiraationsa Georgian viininvalmistustyylistä. Alvarinho-rypäleet ovat käsin tarhoilta pomittuja. Viini saa alkunsa kuorikontaminaatiossa, jonka jälkeen mehu puristetaan ja viini kypsytetään loppuun ilman kuoria Terracotta-astioissa vähintään 4 kuukauden ajan.

Tämä kauniin oranssi viini on tekijöidensä mukaisesti hyvin persoonallinen ja se sopii joko mielenkiintoiseksi maisteltavaksi sellaisenaan tai myös täydellisesti ruoan kanssa. Suosittelemme kokeilemaan runsaita makuja kuten esimerkiksi runsaita kaloja tai Vinolan nykyiseltä listalta löytyvää ankkaa.

Soalheiron viinitila sijaitsee Portugalin pohjoisimmassa pisteessä, Melgacon alueella. Talo on perustettu Joao Antonio Cerdeiran toimesta vuonna. Cerdeiran perhe on edelleen vastuussa Soalheiron viineistä ja viljelyssä on pääosin Alvarinho-rypäleitä. Tila on yksi alueensa ensimmäisiä luomiviljelijöitä ja ympäristöarvot ohjaavat toimintaa vahvasti tänäkin päivänä.

Tervetuloa maistelemaan tätä taidonnäytettä Vinolaan!

Simo Laine
simo@vinola.fi