Jälleen uusia tuulia viinivalikoimaamme tuo Espanjalainen Ruedan alueen erittäin ryhdikäs valkoviini.

Carrasviñas Dorado Rueda on kahden rypälee sekoiteviini. Palomino tunnetaan yleensä Sherryn valmistukseen käytettävänä rypäleenä, ja sitä näkeekin melko harvoin käytettävän muunlaisissa viineissä. Verdejo taas on yksi Espanjan suosituimmista ja arvostetuimmista rypäleistä ja samalla Ruedan ylivoimaisesti kasvatetuin rypäle. Molemmat rypäleet poimitaan myöhään, jopa hieman ylikypsinä. Viljelijän mukaan paras hetki sadonkorjuulle on viileä syksyinen yö. Rypäleet poimitaan käsin, ja viini valmistetaan normaaliin tapaan terästankeissa. Tämän jälkeen viini pullotetaan isoihin lasiastioihin, ja siirretään ulos 18 kuukauden ajaksi. Ulkona viini hapettuu, eli oksidoituu. Monissa viineissä tämä on epätoivottu reaktio, ja tapahtuu esimerkiksi jos viinipullon korkki kuivuu pitkän vääränlaisen säilytyksen tuloksena. Oksidoitumisen jälkeen viini kaadetaan vielä tammitynnyreihin, jossa sitä kypsytetään kahden vuoden ajan.

Viinin erittäin luonteikkaat rypäleet, huolellinen valmistus, oksidoituminen ja pitkä tammikypsytys takaavat erittäin voimakkaan ja mielenkiintoisen viinin. Viini käy pitkään ja tuloksena on kuiva, ja melko runsasalkoholinen viini. Mielenkiintoinen valinta viiniharrastajalle, sekä kun haluat löytää uusia makuja ruoan ja viinin yhdistämisen kautta. Kokeile esimerkiksi erilaisten juustojen kanssa. Aloittelevalle viininmaistelijalle kova pala purtavaksi.

 width=

Rueda on viinialue Espanjan pohjoisosissa. Alueella on viljelty viiniä tiettävästi noin 1100-luvulta alkaen, mutta virallisen DO-viinialueluokituksen alue sai vasta vuonna 1980. Tämän viinin tuottaja on kasvattanut viiniä alueella vuodesta 1946, ja oli mukana DO-alueen perustamisessa. Alueen kesät ovat lämpimiä, mutta syksyllä sekä talvella yölämpötilat laskevat alle nollan. Suurin osa Ruedan viinitarhoista sijaitsevat kukkuloilla, joilla lämpötilat ovat vielä viileämmät sekä köynnökset alttiita voimakkaille tuulille.

Suosittelen lämpimästi tämän hieman erilaisen viinin maistamista. Me Vinolassa autamme valitsemaan viinille sopivan seuralaisen esimerkiksi juustovalikoimastamme. Carrasviñas Dorado Rueda saatavilla Vinolasta 8.10.1019 alkaen niin kauan kuin erää riittää.

Simo Laine
simo@vinola.fi