Viinin ja ruoan yhdistäminen ei ole avaruustiedettä. Muutamilla nyrkkisäännöillä teet varmoja onnistuneita valintoja, ja kaikkein tärkein kysymys loppujen lopuksi on: ”pidänkö minä tästä?”
Viinin ja ruoan tulee tukea toisiaan, sekä antaa toisilleen tilaa loistaa. Tavoittelemme sitä, että ruoka sekä viini ovat erikseen hyviä, yhdessä loistavia. Kumpikaan ei saa peittää toistaan, mutta maut saavat muuttua avaten uusia ulottuvuuksia.
Hapot kaipaavat happoa. Hapokas ja toisaalta myös rasvainen ruoka vaatii viiniltä happoja tasapainottamaan kokonaisuutta. Mikäli käytät annoksessa sitrushedelmiä, tomaattia tai esimerkiksi runsaasti raa’ahkoa sipulia tarvitset todennäköisesti hapokkuutta myös viiniin. Rypäleistä esimerkiksi meistä usean kestosuosikki Riesling on hapokas. Kokeile myös esimerkiksi itävaltalaisia Grüner Veltliner -rypäleistä valmistettuja valkoviinejä.
Makeus ja mausteisuus kaipaavat makeutta. Nyrkkisääntönä viinin tulisi tuntua suussa makeammalta tai hedelmäisemmältä kuin ruoan. Viinin maku terästyy helposti, mikäli se häviää makeudessa ruoalle. Huomaa, että makeutta suolaiseen annokseen voi löytyä esimerkiksi kastikkeesta tai juureksista, eli tämä sääntö ei missään nimessä koske pelkästään jälkiruokia. Tulinen tai runsaasti maustettu ruoka tarvitsee kokonaisuuden pyöristämiseen hedelmäisyyttä. Tämä sääntö pätee usein esimerkiksi aasialaisessa tai itämaisessa keittiössä.
Voimakkaalle voimakasta, kevyelle kevyttä, runsaalle runsasta, herkälle herkkää..
Niin alueen ruoka- kuin viinikulttuuri kehittyvät yleensä käsi kädessä. Samalta alueelta peräisin olevat saman aikakauden ruoka- ja viini-innovaatiot ovat usein kasvaneet yhdessä. Valitse esimerkiksi paellalle espanjalainen viini ja merimiehen vaimon tapaan valmistetuille simpukoille ranskalainen viini. Näin saat viinivalinnoille myös loistavaa tarinnallisuutta ja lisätuntumaa kokonaisuuteen, eli makumatkasi haluamaasi kohteeseen täydentyy!
Mieti aina tarjottavaa ruoka-annosta kokonaisuutena. Usein käytettävät lisukkeet saattavat olla merkittävämpi osa päämakuja kuin itse annoksen pääraaka-aine. Muista aina myös maistella annos kokonaisuutena, sillä harvoin lautaselta nautitaan esimerkiksi pelkästään lihaa ilman kastiketta tai peruna-/kasvislisäkettä.
Maistele rohkeasti, vertaile ja keskity siihen mitä maistat. Oikeaa ja väärää ei ole, sillä jo sanonnankin mukaan makuasioistahan ei voi kiistellä. Kun tunnet perussäännöt ja tiedät miten ne toimivat, voit alkaa rohkeasti kokeilemaan ja rikkomaan niitä. Tämä avaa mahdollisuuden löytää jälleen uusia, entistä mielenkiintoisempia kokonaisuuksia!
Me Vinolassa olemme aina valmiita auttamaan Sinua viinivalinnassasi, joten ethän epäröi kysyä apua!
Simo Laine
simo@vinola.fi