Remonttimiesten raataessa ravintolassa, on vielä hyvää aikaa hankkia inspiraatiota ja uusia näkökulmia. Matkailuhan avartaa aina. Tällä kertaa nokka osoitti kohti Viron pääkaupunkia Tallinnaa ja tarkoituksena oli kerätä kokoon kaupungin parhaat viinibaarit eli vinoteekit. Sain suositukset kohteista muutamalta kokeneemmalta Tallinnan kävijältä, ja päätin lähteä kiertämään niitä. Kierroksellani oli tällä kertaa seitsemän kohdetta, niistä nämä neljä olivat sellaisia joissa varmasti poikkean toistekin.

1. GLORIA VEINIKELDER

Kaikki keneltä kysyin, suosittelivat tätä. En yhtään ihmettele, suosittelen minäkin ehdottomasti poikkeamaan kun haluaa kokea jotain todella erilaista. Glorian viinikellari on rakennettu keskiaikaisen muurin sisään, ja tunnelma siellä on todella omanlaisensa. Sisään astuessasi saavut suoraan viinipuotiin, josta tarjoilija johdattaa sinut sokkeloisen, kapean ja paljon tasoeroja sisältävän käytävän läpi muurin sisälle saliin. Takkatuli rätisee, kellarissa on hämyisää ja tunnelma on todella pysähtynyt. Paksujen muurien sisällä ei tarvitse 4G yhteyksistä paljon haaveilla, ja siellä saakin olla rauhassa puhelimen pärinältä.

 width=

Viinilistalle on painettu vain murto-osa viineistä, mutta valikoima valtava joten henkilökunnan puoleen kannattaa varmasti kääntyä mikäli jotain tiettyä on mielessä. En ollut ajatellut syöväni, mutta tarjoilija toi minulle kuitenkin listan jossa oli viinin kanssa nautittavaksi ajateltuja pieniä annoksia. En voinut vastustaa sulatetun Brie-juuston kutsua ja koska minun oli saatava sitä, tiedustelin tarjoilijalta sille sopivaa viiniä. Sain erittäin pitkän tarinan kera suositukseksi vuoden 2016 Appassimenton, joka kieltämättä toimi mainiosti. Juuston kaapimiseen oli runsaasti paahdettua leipää ja kokonaisuutta raikastamaan sai annostella sitruunaista hunajaa.

 width=

Myöskään kortilla maksaminen ei muurin sisällä onnistu, joten maksun voi suorittaa lähtiessä viinipuodin kassalle. Tässä on samalla oivallinen mahdollisuus tehdä viiniostoksia kotiin viemisiksi, henkilökunta kertoo erittäin mielellään valikoimasta lisää.

MISSÄ: Müürivahe 2, Tallinna vanhassa kaupungissa


TIME TO WINE

Edelleen tasaisesti suosiotaan kasvattavalla Telliskiven alueelta löytyy useita helmiä niin ravintola-, kuin viinitarjonnan saralta. Täältä löytyy useita viinikauppoja, joista moni myös tarjoilee viiniä. Niin tekee myös Time to wine, täällä malli on kuitenkin hiukan toisenlainen. Tiskiltä saat kortin, jonka avulla saat annostella viiniä itse Wineemotionin laitteesta. Laitteessa on yhteensä 22 eri viiniä, joukossa on punaisia, valkoisia sekä roseita, ja se lupaa viinin säilyvän täydellisenä jopa 5 viikkoa. Täällä siitä ei kyllä tarvitse kantaa huolta, sillä vajaa 40-paikkainen viinibaari on täynnä maanantai-iltapäivänäkin ja koneen ääressä käy kuhina.

 width=

Henkilökunta on avuliasta ja osaa suositella varmasti sinulle sopivia viinejä. Valittavana on kolme erilaista annoskokoa, ja niiden hinnat näet laitteesta kunkin viinin kohdalla. Pienin annos on 25ml joka mahdollistaa erittäin arvokkaidenkin viinien maistamisen järkevään hintaan. Tarjolla on myös pientä purtavaa viinien seuraksi.

 width=

Lähtiessäsi menet kortin kanssa tiskille ja saat maksaa nauttimasi viinit kerralla. Jälleen on hyvä mahdollisuus tehdä ostoksia lähes 700 viinin valikoimasta.

MISSÄ: Kopli tn 6, Baltian asemalta Telliskiveen päin.


FLAMM: FLAMMKUCHEN WINE & BAR

Flammkuchen on Alsacen alueen perinneherkku, jota olin erehtynyt luulemaan pizzaksi. Onneksi en ehtinyt sanoa luulojani äänen kun tarjoilija ylpeänä esitteli listaa ja valisti minua samalla aiheesta. Flammkuchen on avopiirakka, jossa on perinteisesti pekonia ja punasipulia. Juuston sijaan tässä käytetään ranskankermaa. Piirakka paistetaan yli 400 asteisessa uunissa vain muutaman minuutin ajan ja syödään ehdottomasti sormin. Aivan pizzaltahan se näyttää, mutta ei kuulemma sitä missään nimessä ole.

 width=

Flamm on loistava paikka poiketa lasilliselle ja vaikkapa jakaa yksi Flammkuchen seurueen kesken. Viinivalikoima ymmärrettävästi painottuu Ranskaan ja Saksaan, mutta halukkaille löytyy muita vaihtoehtoja. Itse nautin perinteisen Flammkuchenin seurana tarjoilijan suosituksena lasillisen Silvaneria, ja yhdistelmä oli oikein toimiva. Tarjoilija kertoi, että myös heidän omenasiiderinsä on loistava vaihtoehto tähän, mikäli ei halua viiniä nauttia.

 width=

Ravintola on rakennettu vanhaan viljavarastoon, ja sen on annettu erittäin hauskasti näkyä. Istumapaikkoja on vähän ja ne on ripoteltu sinne tänne olemassa olevan tilan ehdoilla. Mikäli ensimmäisellä yrittämällä ei mahdu sisään, kannattaa pyrkiä myöhemmin uudelleen!

MISSÄ: Rotermanni tn 2, Rottermannin korttelin sydämessä


R14

R14 on niin ikään mahtavaan Rottermannin kortteliin avattu viinibaari/-ravintola. Sisään astuessa on heti pieni alue viinin nauttimista varten, mutta sen ollessa täynnä voi myös itse ravintolan puolella nauttia pelkästään lasillisen hyvää viiniä. Ravintola on rakennettu vanhaan tehtaan generaattorihuoneeseen ja sen korkeat ikkunat sekä jykevät seinät ovat upeat.

 width=

Valikoimassa on reilut 300 vaihtoehtoa, joten henkilökunnan suosituksista on apua. Viinit ovat esillä näyttävässä viinihuoneessa, josta valikoimaa pääsee myös itse tutkiskelemaan. Myös täällä kokki valmistaa pieniä annoksia viinien kanssa nautittavaksi.

 width=

Täältäkin on mahdollisuus ostaa suosikkiviinisi mukaan kotiin.

MISSÄ: Rotermanni tn 14, eli Rottermannin korttelin sydämessä


Mikäli oma suosikkisi jäi mainitsematta, kerro siitä jotta seuraavaksi voisimme suunnata sinne!

Simo Laine
simo@vinola.fi