Kuten tiedämme, viinistä on moneksi. Tämä italialainen klassikko on kuitenkin meillä täällä pohjolassa vielä kovin tuntematon herkku. Uskallan väittää, että tarjoamalla näitä seuraavissa illanistujaisissa, tarjoat jotain mitä monikaan suomalainen ei ole vielä maistanut, tai mistä ei ole edes kuullut!

Koska lähes poikkeuksetta viinin kanssa tulisi nauttia jotain syötävää, on yksi vaihtoehto Italiassa siihen viinikeksit. Kuten moni muukin resepti, myös näiden keksien resepti löytyy varmasti jokaiselta tekijältä omanlaisenaan. Resepteissä keskeisesesti vaikuttavat ainesosat ovat oliiviöljy ja punaviini. Jokaisella tekijällä tähän on oma, ja ”ainoa oikea näkemys”. Oma asiantuntemukseni ei ole vielä niin pitkällä, jotta voisin sanoa viimeisen sanan, suosittelen ainoastaan käyttämään laadukasta oliiviöljyä, ja vastaavasti en uhraisi viinikaapin arvokkainta aarretta kekseihin. Kuitenkin reseptin kunnioittamiseksi, valitsisin italialaiset vaihtoehdot sekä öljystä että viinistä.

 width=

Jokainen, joka joskus on leiponut pullaa, onnistuu tässä. Resepti on todella helppo ja itseasiassa melko lähellä monilta osin pullien leipomista, mutta käy nopeammin ja helpommin sillä ainekset vain yhdistetään ja kohotuksia ei tarvita.

Nämä tarvitset:

1,5 dl punaviiniä
1 dl oliiviöljyä
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta

Voiteluun
1 kananmuna
3 rkl vettä
sokeria

Tee näin:

1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
2. Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, sokeri, suola, ja leivinjauhe.
3. Yhdistä nesteet, eli punaviini ja oliiviöljy.

 width=

4. Kaada neste jauhoseokseen ja sekoita. Käsin tämä käy parhaiten, sillä taikinasta tulee melko jämäkkä. Sekoita huolellisesti, tätä ei kuitenkaan ole tarpeen vaivata kuten pullataikinaa.

 width=

5. Ota taikinasta pieniä paloja kerrallaan käsittelyyn. Monissa ohjeissa neuvottiin tekemään taikinasta noin sikarin paksuisia tankoja. Pyörittele tangot pöydällä ja muotoile. Klassisimmat mallin ovat ympyrä, kahdeksikko, ja kierre. Aseta keksit pellille leivinpaperin päälle.

 width=

6. Voitelua varten riko kananmunan rakenne ja sekoita joukkoon hiukan vettä. Voitele keksit sudilla ja ripottele päälle vielä hienoa sokeria.
7. Paista alatasolla n. 40min kypsiksi ja annan jäähtyä ennen tarjoilua peitettynä.

Keksit nautitaan punaviini kanssa, tai jopa viiniin kastaen.

 width=

Vinkki:
Voit käyttää kekseihin myös avatun viinipullon lopun, joka ei ole enää parhaimmillaan nautittavaksi sellaisenaan.

Simo Laine
simo@vinola.fi