Mistä nyt puhutaan?

Valpolicellan alueen viinit ovat yksiä suomalaisten kestosuosikkeja ja niille tyypillinen marjaisuus sekä pehmeä maku ovat usein helposti tunnistettavia ominaisuuksia alueen viineissä.

Recioto-viinit ovat kuitenkin alueelta monelle vieraampia, suurilta osin varmasti suhteessa pienien tuotantomäärien vuoksi. Näitä viinejä tuotetaan noin 200 000 litraa vuodessa, kun taas esimerkiksi Ripasso-viinien vuosituotanto on yli 20 miljoonaa litraa. Nyt on loistava hetki tutustua tähän alueen makeaan helmeen!

Viinin Recioto nimitys juontaa juurensa menneestä. Aikoinaan, ehkä vieläkin, alueen paikallisen murteen mukaan recia tarkoittaa korvaa, siipeä tai muuta vastaavaa uloketta. Viiniköynnösten kylpiessä auringossa niiden uloimmat tertut saavat kesän aikana osakseen muita enemmän auringonvaloa, jonka seurauksena niihin kehittyy enemmän sokeria.

Alueen viineistä Amaronet ovat monelle tutumpia ja arvostettuja punaviinejä. Amarone-viinit ovat alun perin syntyneet kun makeat Recioto-viinit pääsivät vahingossa kypsytyksen aikana käymään uudelleen. Kuivaksi käynyt pilaantunut Recioto sai nimekseen Amarone, joka kuvaa katkeraa viiniä.

 width=

FARINA RECIOTO DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOCG
Corvina, Rondinella, Molinara

Farinan viinitila on perustettu Valpolicellan alueelle 1800-luvulla ja tila on edelleen saman suvun hallussa. Pitkän historian omaava perheyritys tuottaa viinejä alueen perinteisten viininvalistustapojen mukaisesti ja tuotevalikoima koostuukin oikeastaan pelkästään klassikoista.

Viinin tekoon on sitouduttava rakkaudella ja hyväksyen se, että prosessi on pitkä ja siinä on useita käsityövaiheita. Lisäksi jokainen vuosi on erilainen ja vuodenajat yhä enemmän ja enemmän arvaamattomia.

Myös tämä Recioto-viini on valmistettu köynnösten uloimmista rypäleistä. Rypäleet kuivataan talven aikana ja viini valmistetaan aina alkuvuodesta. Tämän jälkeen viini kypsyy hetken pullossa ja on valmis nautittavaksi nuorena. Viini on todella kauniin ja syvät punainen, tuoksusta löydät helposti vadelmaa ja muita kypsiä punaisia marjoja sekä hedelmiä. Maku on moniulotteinen, hyvin pehmeä ja selkeän marjainen.

Makeassa viinissä on 139g sokeria litrassa ja omasta mielestäni se on ehdottomasti parhaimmillaan juustojen seuralaisena. Myös esimerkiksi suklaiset makeat jälkiruoat ovat hyvä makupari tälle Recioto-viinille.

Tervetuloa maistamaan meille Vinolaan!

Simo Laine
simo@vinola.fi

 width=