Valkoinen, punainen ja rosee – mitä muuta?
Lyhykäisyydessään oranssi viini syntyy siten, että valmistetaan viiniä valkoisista rypäleistä kuten tehtäisiin punaviiniä. Perinteiset valkoviinit valmistetaan siten, että rypäleistä puristetaan mehu joka jatkaa matkaansa prosenssissa eteenpäin käymisvaiheeseen. Kun tehdään oranssia viiniä, mehun lisäksi käymisastiaan päätyy rypäleiden kuoria, siemeniä ja rankoja jotka antavat kuorikontaktissa viinille oranssin sävyn. Koska vaaleissa rypälelajikkeissa ei ole niin paljon väriä irrottavia aineita, viinistä tulee oranssia. Värikirjo vaihtelee viinistä riippuen oranssin ja keltaisen välimaastossa maustettuna häiväyksellä esimerkiksi punaista.
Kuorikontaktin ja perinteisten valmistusmenetelmien avulla avulla viiniin syntyy luonnollisia tanniineja sekä sulfiitteja jotka parantavat viinin säilyvyyttä ilman kemiallisia lisäaineita. Tästä syystä monet oranssit viinit ovatkin alku- eli naturalviinejä. Viinin säilyvyys myös pullon avaamisen jälkeen saattaa olla paljon pidempi, mutta maku saattaa muuttua päivä päivältä. Tässä siis todellinen viininmaistelijan unelma, sillä edellytyksellä että viiniä malttaa säästellä useammalle päivälle.
Oranssin viinin alkulähteitä löytyy esimerkiksi Friulista, Pohjois-Italiasta sekä Georgiasta. Tapa valmistaa viiniä tällä tavoin on erittäin vanha, ja jälleen nousemassa hyvin trendikkääksi viinityyliksi muiden alkuviinien tavoin.
Karkeasti voidaan ajatella, että oranssi viini on tuhdimpaa kuin valkoviini, mutta kevyempää kuin punaviini. Se antaa viinin ja ruoan yhdistämiselle valtavasti mahdollisuuksia, ja oransseille viineille saattaakin löytyä mitä mielenkiitoisempia kumppaneita ruoasta. Jokainen viini on kategoriastaan huolimatta erilainen, joten ainoastaan kokeilemalla löydät täydelliset yhdistelmät.
Vinolan orange-wine on valmistettu Chardonnay-rypäleistä ja peräisin Weingut Gustavshofin perhetilalta Saksan Rheinhessenin sydämestä. Neljännen sukupolven viininviljelijät keskittyvät pienen tuotannon laadukkuuteen ja luonnonmukaisuuteen. Tämän viinin rypäleet poimitaan tarhoilta käsin ja rypälemehu käy kuorien kera tammitynnyreissä kahdeksan viikon ajan. Näiden viikkojen jälkeen kypsytystä jatketaan tammessa vuoden ennen pullotusta.
Simo Laine
simo@vinola.fi