Kuohuviini kuuluu meidän monen vappuun, ja monessa seurassa pullon avaaminen on tehtävä jota moni empii. Näillä ohjeilla onnistut, vappuna ja muulloinkin.

1. Kuohuviini nautitaan viilennettynä. Viilennetty kuohuviini ei myöskään kuohu pullosta avatessa ulos yhtä todennäköisesti kuin lämmin, eli viilennä kuohuviinipullo aina ennen avaamista.
Vinkki: Mikäli tilanne yllättää, lähes kaikki Alkot myyvät muutamia kuohuviinejä myös valmiiksi viilennettyinä kylmäkaapista. Lämpimän kuohuviinin viilentää itse jääkaappia nopeammin upottamalla pullo kylmällä vedellä ja jääpaloilla täytettyyn astiaan.

2. Poista metallikapselia suojaava folio. Useimmissa pulloissa on tätä varten selkeä aloituskohta.

 width=

3. Pidä pullo vinottain, noin 45 asteen kulmassa korkki ylöspäin. Suuntaa pullo aina turvalliseen suuntaan ja pois päin ihmisistä. Pyöritä metallilanka auki. Voit joko poistaa metallikapselin kokonaan, tai vaihtoehtoisesti vain löystyttää sen. Tässä poistamme sen kokonaan.
Huomaa: Kun olet löystyttänyt metallilangan, korkista tulee pitää kokoajan kiinni. Pullossa oleva valtava paine voi räjäyttää korkin pois itsestään.

 width=

4. Toisella kädellä pidät pullon pohjasta tukevasti kiinni ja toisen kämmenen asetat pullon korkille siten että peukalo painaa korkkia.

 width=

5. Ala kääntää rauhallisesti pulloa pohjasta. Älä pyöritä korkkia, tunnet kuinka pullossa oleva paine alkaa työntää korkkia ulospäin kun pyörität pulloa. Säätele tätä painamalla peukalolla korkkia vastaan, tässä maltti on valttia.

6. Mitä hiljaisemman äänen saat, sitä parempi suoritus. Kuohuviinin ei kuulu poksahtaa, vain ainoastaan hiukan sihahtaa korkin auetessa.

7. Kaada laseihin, ja nauti välittömästi!
Vinkki: Mikäli koko kuohuviinipulloa ei nautita kerralla, saat lisättyä säilyvyysaikaa erillisillä kuohuviinipullon sulkijalla, jollaisia löytyy esimerkiksi Alkon valikoimasta. Näin kuplat pysyvät parempana muutamia päiviä.

Simo Laine
simo@vinola.fi