Vuoden vaihtuessa moni meistä aloittaa uuden elämän, ja yksi tammikuun merkittävimmistä tapahtumista onkin joka vuosi suosiotaan kasvattava #vegaanihaaste joka haastaa sekä kuluttajia että esimerkiksi ravintoloita ympäri maan kokeilemaan ja tutustumaan vegaanisen keittiön mahdollisuuksiin. Vegaanihaasteesta voit lukea lisää tästä linkistä.

Aina ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että sinänsä kasvikunnan tuotteista, rypäleistä, valmistettava viini ei useinkaan ole vegaanista. Ajan kuluessa ja ihmisten tietoisuuden lisääntyessä, vegaanisuuden eteen on otettu kuitenkin kehitysaskelia myös viinin valmistuksessa.

Vaikka viini valmistetaankin rypäleistä, matka tarhalla kasvavista köynnöksistä pulloon on melkoinen, ja viinin valmistus on pitkän historian omaavaa perinnetyötä. Viinin vegaanisuus kaatuu kirkastusvaiheeseen. Viinin kirkastukseen on joskus käytetty jopa härän verta, nykyään kuitenkin veren käytöstä on Euroopan Union säädösten takia alueella kokonaan luovuttu. Sen sijaan kirkastuksessa käytetään yhä useita eläinperäisiä tuotteita kuten esimerkiksi liivatetta eli gelatiinia, maitoproteiinia, kananmunavalkuaista tai isinglasia eli kalaliima joka valmistetaan kalojen uimarakoista perkuujätteen yhteydessä. Näitä eläinperäisiä aineita saatetaan lisätä viinitynnyriin kypsytyksen loppuvaiheilla, jolloin ne tynnyrin pohjalle laskeutuessa keräävät mukaansa hienoimmankin sakan, jota esimerkiksi mekaanisilla siivilöillä ei pystyttäisi erottamaan.

 width=

Kirkastukseen on myös vegaanisia ja keinotekoisempia vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi erilaiset muovin johdannaiset tai bentoniitti, joka valmistetaan savesta. Viini voidaan pullottaa myös suodattamatta, jolloin lopputuote on ainakin nuorena tarjoiltuna huomattavasti sameampi. Usein esimerkiksi alku- eli naturalviinit myydään suodattamattomina.

Se, mitä tuottaja viinistään kertoo onkin jo toinen tarina. Monet vuosikymmeniä tai jopa -satoja toimineet tuottajat tekevät viiniä oman perinteensä mukaan, eivätkä ole hypänneet nykytrendien aallolle. Vaikka viiniä ei olisi merkitty vegaaniseksi, se ei suinkaan aina tarkoita etteikö se sitä olisi. Tuottaja ei ole vain halunnut lähteä vegaanisuutta mainostamaan eikä hakenut viinilleen esimerkiksi vegaanisuudesta kertovaa sertifikaattia. Varmasti vegaanisen viinin tunnistat helpoiten joko maininnasta ”vegan friendly” tai esimerkiksi V-Label merkistä.

Vinolan on tietenkin mukana vegaanihaasteessa, meillä tarjolla olevaan menuun pääset tutustumaan tästä!

Simo Laine
simo@vinola.fi