Roseprosecco- oletko jo maistanut?

Mistä on sitten oikein kysymys? Euroopassa viinin valmistusta valvotaan tiukkojen lakien turvin ja tuotenimillä on tarkat vaatimukset, eli apellaatiot. Uusi Prosecco Rosé DOC (Denominazione di Origine Controllata) on antanut mahdollisuuden valmistaa supersuositusta Proseccosta myös kauniin vaaleanpunaista versiota.

Rosé Proseccot rantautuivat Suomen markkinoille loppuvuodesta 2020 ja kuluvan kevään aikana ne ovat saavuttaneet tiensä yhä useampiin ravintoloihin meillä ja maailmalla.

Prosecco valmistetaan Glera-nimisestä rypälelajikkeesta ja myös tässä rosé versiossa se näyttelee pääosaa. Gleraa onkin oltava joukossa vähintään 85% rypäleiden kokonaismäärästä. Lisäksi valmistukseen tarvitaan tietenkin myös jotain punaista rypälelajiketta, tässä tapauksessa Pinot Noiria jota on mahdollista käyttää maksimissaan 15% Gleran rinnalla. Myös rypäleiden kuoret käytetään nyt, jotta tuote saavuttaa toivotun värinsä. Italialaiset tuntevat Pinot Noirin myös nimellä Pinot Nero, joten toisissa tuotteissa on saatettu käyttää tätä nimeä rypäleestä tarkoittaen kuitenkin samaa lajiketta.

Rosé Prosecco käy hiivasakan päällä 60 päivää terästankeissa ja tulee myyntiin aina vuosikerrallisena versiona. Tätä tuotetta ei kannata säilyttää pitkään, vaan se on parhaimmillaan vuoden sisällä.

 width=

Makupaletti on useissa tuotteissa hyvin proseccomainen, häivähdyksellä punaisia marjoja kuten vadelmia tai mansikkaa. Lahja Italialta viininystäville sopii parhaiten usein raikkaaksi alkumaljaksi tai seurustelujuomaksi. Ruokapöydässä ystäviä löytyy varmasti keveimmistä tuotteista kuten erilaisista salaateista.

Vinolan kauniin vaaleanpunertavan Proseccon tuottaa Tognin viinitalo, jossa viininvalmistusta harjoitetaan kolmannessa polvessa kunnioittaen rypäleiden luonnollisia makuja sekä kypsymisaikoja. Lopputuloksena on tasapainoinen, raikas ja upean hedelmäinen tuote ilahduttamaan kesäiltojamme Keskustorilla.

Nähdään Vinolassa!

Simo Laine
simo@vinola.fi