Pohjoisitalian Lombardiassa on valmistettu viinejä tiettävästi jo 1200-luvulta lähtien. Ensimmäinen franciacorta on tuotu markkinoille kuitenkin vasta 1950-60 luvulla. Paikalliset ovat vakuuttuneita siitä, että tuote on täysverinen samppanjan haastaja – nykyään myös moni muu on tästä täysin vakuuttunut.

Näillä kahdella kuplivalla onkin todentotta paljon yhteneväisyyksiä. Niistä varmasti tärkeimpänä rypäleet. Sekä samppanjan että franciacortan valmistuksessa saa käyttää ainoastaan kolmea rypälelajiketta. Pinot Nero (Pinot Noir), Pinot Bianco (Pinot Blanc) ja Chardonnay muodostavat rungon upeille franciacorta-viineille. Jättämällä joukon ainoa punainen rypäle, Pinot Noir, pois saadaan niin kutsuttu blanc de blancs-viini.

Muita yhdistäviä tekijöitä ovat esimerkiksi valmistustapa, joka on tietenkin klassinen kuohuviinimenetelmä, niin sanottu samppanjamenetelmä. Kuohuviinien erilaisista valmistusmenetelmistä voit lukea lisää tästä. Franciacorta on samppanjan tapaan nimisuojattu tuote, eli tällä nimellä myytävän tuotteen tulee täyttää tietyt laatuvaatimukset juurikin esimerkiksi rypäleiden ja valmistustavan suhteen.

Yksi mielenkiintoinen yhtymäkohta näiden kahden tuotteen välillä löytyy myös etiketistä. Muualla Italiassa viinin etiketissä ilmoitetaan laatuluokitus, mutta franciacortan kohdalla näin ei toimita. Tuotteen laatuluokitus olisi kuitenkin Italian korkein, eli DOCG. Myös samppanjan kohdalla Ranskan korkein laatuluokitus AOC jätetään mainitsematta.

 width=

Tuotanto samppanjaan verrattuna on hyvin pientä, ja se on varmasti omiaan nostamaan tuotteiden laadukkuutta. Viinejä tuotetaan täällä rakkaudella ja käsityöllä, perinteitä vaalien. Alue on noin kymmen kertaa pienempi kuin Champagne, ja siellä tuotetaan yhteisesti saman verran viiniä vuodessa kuin maailman suurin samppanjatalo Moët & Chandon tuottaa saman vuoden aikana. Tämä määrä on alle 30 miljoonaa pulloa.

Franciacortaa valmistetaan samaan tapaan sekä vuosikerralla, että ilman. NV, eli Non-Vintage viinin valmistuksessa yhdistellään eriä keskenään, jotta lopputuotteesta saadaan toivottu. Nämä viinit ovat yleensä tasalaatuisia, ja erittäin varmoja valintoja. Vuosikerrallisia viinejä ostettaessa pääsee tutustumaan syvemmin viinin maailmaan, ja eri vuosien vertailu on viiniharrastajalle mieluisaa puuhaa. Lisäksi myös Alkon valikoimasta löytyy muutama rosee franciacorta. Myös suomeen on saapunut hyvin mielenkiintoisia Satèn-versioita. Tässä versiossa pullossa oleva paine on vain noin 4,5 baaria, kun kuohuviineissä yleensä se on 5,5-6 baaria. Koska pullossa oleva paine on matalampi, makuprofiilissa korostuvat enemmän paahteiset ja runsaat maut.

Franciakorta on loistava valinta kun haluat nauttia laadukasta kuohuviiniä esimerkiksi aperitiivina tai jopa läpi aterian. Hintakirjo on laaja, mutta tämä Italian helmi sijoittuu samaan hintahaitariin samppanjan kanssa. Tuotteita löytyy moneen makuun, ja olen varma että sokkotastingissa laadukas franciacorta voittaa kehnomman samppanjan heittämällä.

Simo Laine
simo@vinola.fi