Marraskuun kolmas torstai – mitä erikoista?

Joka vuosi samaan aikaan ympäri maailman, marraskuun kolmantena torstaina, vapautuu myyntiin beaujolais nouveau eli niin kutsuttu uuden sadon viini.

Beaujolais tulee samannimiseltä viinintuotantoalueelta itäisen Ranskan keskiosista, läheltä Lyonia.

Viini tulee markkinoille vain noin 6-8 viikon kuluttua sadonkorjuusta, eli se on ehdottomasti nuorimpia kansainvälisillä markkinoilla myytäviä viinejä. Viini suositellaan nautittavaksi maksimissaan puolen vuoden kuluessa marraskuun kolmannesta torstaista, eikä se sovi kellariin säilytettäväksi. Dekantointi avaa viinin makuja, ja pehmentää sen ”raakuutta”. Viinin valmistuksessa rypäleiden käymisessä syntyy luonnollisesti hiilidioksidia, mutta käymisen nopeuttamiseksi sitä lisätään myös koneellisesti.

 width=

Tyypillinen beaujolais nouveau on kepeän marjainen ja siitä kuuluu maistua gamay-rypäleen luonne. Jokainen vuosi on viiniköynnöksille erilainen, ja näin tuoreessa viinissä vuoden jättämät jäljet näkyvät suoraan. Nyt pääsemme siis maistamaan, millainen tämän tuottajan viinivuosi 2019 oli. Ennen maistamista beaujolais nouveau suositellaan viilennettäväksi hieman viileämmäksi kuin useimmat punaviinit, noin 13 asteeseen.

Tänään torstaina 21.11.2019 alkaa myös Vinolassa beaujolais nouveaun myynti. Viinimme tulee Domaine Penloisin perhetilalta Beaujolaisin alueen eteläosista, jossa Bessonin perhe on viljellyt viinejä useassa sukupolvessa. Olemme saaneet pienen määrän, ja tätä viiniä on saatavilla niin kauan kuin erää riittää.

Lasillinen 2019 beaujolais nouveauta ja viinille valittu juusto yhteishintaan 10€

Simo Laine
simo@vinola.fi