Portugali, Madeira
Madeiraviinit ovat syntyneet 1600-luvulla, kun Britannia rajoitti viinien myyntiä useissa siirtomaissaan. Viineihin aloitettiin sekoittaa tislattua viinaa, ja pitkän laivamatkan aikana viini lämpeni laivan ruumassa trooppisissa olosuhteissa. Nykyään Madeiran valmistuksessa käymisprosessi keskeytetään sopivan makeusasteen kohdalla ja viini siirretään lämpimiin varastoihin kypsymään.
Mário Barbeito de Vasconcelos perusti Madeiran saarelle viinitalon vuonna 1946. Márion tytär Manuela työskenteli viinien parissa Barbeitolla pitkään, ja otti lopulta talosta vetovastuun vuonna 1985 menetettyään äitinsä. Vuodesta 1991 Barbeito on tehnyt kovaa työtä Madeira-viinien brändiarvon nostamiseksi ja valmistanut ainoastaan laadukkaita, itse pullotettuja viinejä. Samaan aikaan viinintekijänä aloitti Ricardo Vasconcelos Freitas.
Barbeito valmistaa viininsä ostorypäleistä, vaikkakin viinitilan takapihalla kasvaa muutamia köynnöksiä turistien iloksi. Talon suuriin arvoihin kuuluu rypäleiden kasvattajien tarkka valinta, hyvät suhteet viljelijöihin sekä yhteisen päämäärän jakaminen koko tuotantoketjun ajan.
Viinejä kypsytetään vanhoissa punareunaisissa tammitynnyreissä Canteiro-menetelmällä. Canteiro-menetelmän viinit säilytetään tynnyreissä varastojen yläosissa, jossa viini kypsyy lämpimässä pitkään. Canteiro tuo Madeiraan sen persoonallisen makunsa. Tänä päivänä Vinhos Barbeito on yksi arvostetuimmista madeirataloista.
Vaalea kultainen väri.
Aromaattinen tuoksu, jossa kuivattuja hedelmiä. Täyteläinen, pyöreä ja erittäin pehmeä. Pitkä ja mineraalinen raikas jälkimaku.
Tervetuloa maistamaan meille Vinolaan!
VINKKI: Talo sijaitsee vain noin 13km päässä saaren pääkaupungista, Funchalista ja se järjestää kierroksia sekä tasting-tilaisuuksia ennakkovarauksesta. Lue lisää ja varaa vierailu seuraavan lomanne yhteyteen!
Simo Laine
Simo@vinola.fi