18.08.2019

9. VINOLA VIERAILEE-KAKS KOKKA

Loppukesä on monen suomalaisen mielestä parasta aikaa vierailla Tallinnassa, ja senpä vuoksi muistelemme nyt hiukan keväistä retkeämme Viroon ja sen pääkaupunkiin Tallinnaan.

Kun vapaa-aikaa on rajallisesti ja mieli mielii pois kotikunnilta, Tallinna on yksi erittäin hyvä vaihtoehto. Matkanteko sinne sujuu kohtalaisen jouhevasti ja yhteyksiä on paljon. Kaupungissa on runsas hotellitarjonta, josta löytyy varmasti jokaisen tarpeeseen ja budjettiin sopiva vaihtoehto. Ruokakulttuuri täällä on erittäin nopeasti kehittyvää, ja sen myötä Tallinna on noussut viimevuosina yhä enemmän ja enemmän ruoka- ja viinimatkailijoiden suosioon. Uusia ravintoloita avataan tiuhaan tahtiin ja trendien harjalla halutaan pysyä jatkuvasti. Vaikka yleinen hintataso Tallinnassa on noussut tasaisesti, on siellä syöminen edelleen melko edukasta verrattaen kotimaahan, vaikka valitsisi hiukan paremmankin ravintolan.

Tallinnan viinivinkkeihin voit tutustua tästä

Itse turvaudun ravintolaa valitessani usein Tripadvisoriin, sen avulla ravintoloihin tutustuminen on nopeaa, sinne on yleensä listattu kaupungin paras tarjonta ja muiden asiakkaiden kokemuksia on aina mukava lukea. Näin kävi tälläkin kertaa ja suuntana oli ravintola Kaks Kokka.

Ihan kaupungin keskustassa sijaitsevan Rottermannin korttelin liepeillä sijaitseva Kaks Kokka on noussut kiivasta tahtia kohti kaupungin ravintoloiden kärkeä ja onkin valittu muun muassa Viron parhaaksi ravintolaksi 2016. Odotukset olivat siis korkealla.

Ravintola on sisustettu modernisti ja tunnelma on melko kodinomainen. Asioita tehdään ammattimaisella otteella, mutta rennosti. Tarjoilijoilla on yllään kunkin omaan tyyliin sopivat vaatteet ja vain essu yhdistää heitä. Ensin ihmettelin, mutta lopulta tämä oli se asia josta tulin päätelmään kodinomainen, sitä on varmaan haettukin.

Ikkunoista on mukava seurata satamasta vanhaan kaupunkiin suuntaavia matkalaisia. Illan hämärtyessä vajaa 100-paikkainen ravintola oli tupaten täynnä porukkaa, joten pöytävaraus lienee paikallaan.

Aloitin illallisen marinoiduilla ja paistetuilla ravuilla joiden kaveriksi oli lautaselle aseteltu sahrami-maissilastuja, avokadomoussea sekä melko tulisesesti maustettua versosalaattia. Vaikka avokadoa oli melko runsaasti pehmentämään mausteista kokonaisuutta, omaan makuuni rapujen hento maku peittyi hieman liian paljon kaiken muun alle. Lasiin alkuruoan seuraksi päätyi tarjoilijan suosituksesta Itävallan Kamptalista Grüner Veltliner Lössterrassen joka toimikin annoksen kanssa erinomaisesti.

Pääruoaksi valitsin paahdettua lammasta. Lampaan lisukkeina toimi paahdettu kukkakaali, sekä kukkakaalipyre, lehtikaali, mausteinen kasvisraguu sekä yrttinen voikastike. Lammas oli kypsennetty ihanan roseeksi ja paahdetuista kukkakaaleista tehty pyree oli taivaallisen pehmeää. Raguu oli nimensä mukaisesti mausteista, ja jälleen pääraaka-aine jäi mielestäni hieman liikaa tulisuuden alle. Lampaan kanssa nautin lasillisen Etelä-Afrikasta kotoisin olevaa Pinotagea joka ei aivan ensimaistelulla minua vakuuttanut, mutta ruoan saavuttua pöytään muutin mieltäni, yhdistelmä oli jälleen loistava.

Tässä kohtaa ravintola oli jo ääriään myöten täynnä, ja kolmella tarjoilijalla riitti kylliksi puuhaa. Sain odottaa hiukan ennen jälkiruokaa, mutta pieni tauko oli ihan paikallaan eikä juuri haitannut. Odotus todellakin palkittiin kun jälkiruoaksi saapui kataja créme brûlée. Juniper ei kuulunut sanavarastooni, joten katajan osuus tässä selvisi vasta annoksen tultua pöytään. Lautaselta löytyi lisäksi gin & tonic geeliä ja ”drunk berries” eli talon vodkassa marinoituja marjoja. Lähtökohtaisesti en pidä siitä että klasikkoita kuten juuri créme brûlée on lähdetään muokkaamaan liiaksi, joten en olisi nimennyt tätä näin. Maultaan jälkiruoka oli kuitenkin varmasti yksi parhaimmista mitä olen ikinä maistanut, liekö syynä se että kokonaisuus oli todellakin gin & tonicmainen ja se sai suuni hämilleen. Nerokkaita makuja jotka toimivat todella hyvin yhdessä. Jälkiruokaviiniksi valikoitui jälleen tarjoilijan suosituksesta Saksan Rheinhessenistä Beerenauslese joka toimi jälleen mainiosti. En kuitenkaan voinut olla leikittelemällä ajatuksella että tämän kanssa nauttisi laadukkaan gin & tonicin, ja mikäli kyseinen jälkiruoka on ravintolan listalla seuraavalla Tallinnan reissulla aion tätä yhdistelmää todellakin testata.

MIKÄ : Restoran Kaks Kokka
MISSÄ : Mere pst 6E, Tallinn, 10111. Käynti sisäpihalta, hyvät opasteet.
PLUSSAT : Loistava viiniosaaminen, kauniit annokset ja kaunis ympäristö, erinomainen palvelu.
MIINUKSET : Omaan makuuni hiukan liiallinen tulisten mausteiden käyttö herkkien raaka-aineiden kanssa.
UUDELLEEN : Kyllä.

Simo Laine
simo(at)vinola.fi

KOMMENTOI

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity postituslistalle ja saat vinot vinkit & rennot ruokauutiset!